VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever wil op eigen kracht omzet verdubbelen

Unilevers Paul Polman wil groeien, vooral organisch. En zo de omzet bijna verdubbelen naar euro 80 miljard. Dat wordt nog een hele klus want per saldo is de omzet afgelopen tien jaar alleen maar gedaald.

De constante innovatiedrift bij Unilever blijft niet beperkt tot ijsjes, shampoo en soepen. Ook de aandeelhoudersvergadering moet met zijn tijd mee.

Voor het eerst hield Unilever twee aandeelhoudersvergaderingen op één dag. 's Morgens voor de Nederlandse NV in Rotterdam, 's middags voor de Britse plc in Londen.

De bestuurders hadden zich over beide steden verdeeld, een satellietverbinding zorgde ervoor dat iedereen de vergaderingen kon volgen.


Alleen CEO Paul Polman en voorzitter Michael Treschow vlogen tussen de middag van de ene naar de andere vergadering.

Aandeelhouders vonden het allemaal prima. Unilever draait goed. De resultaten over 2011 stemmen tot tevredenheid en ook het eerste kwartaal van dit jaar was ook weer een flinke meevaller.

De organische groei was met 8,4 procent veel beter dan verwacht, hoewel deze voor minder dan de helft (3,5 procent) uit volumegroei bestond, en voor de rest (4,7 procent) werd gemaakt door prijsverhogingen.

Beter dan de concurrenten
Enkele van de belangrijkste concurrenten doen het bovendien aanzienlijk slechter, benadrukte ook Polman, daar worden nu soms forse reorganisaties doorgevoerd. Consumenten kopen steeds vaker Unileverproducten om andere redenen dan de prijs.

Gezondheid en duurzaamheid worden belangrijker. Unilever lijkt op de concurrentie voor te liggen en neemt het voortouw waar het gaat om duurzaamheid.

Het bedrijf is nu beter in staat te concurreren dan een jaar geleden, ook doordat er fors in de kosten is gesneden en doordat de innovatiecarrousel op volle toeren draait. 30 procent van de producten wordt nu jaarlijks vernieuwd.

Sprong
Unilever wil de omzet verdubbelen tot 80 miljard euro. Dat is heel wat, want Unilever is de laatste jaren bepaald geen groeier. De omzet is in de afgelopen 10 jaar per saldo zelfs gedaald. (2001: 51,5 miljard, 2011: 46,5 miljard).

Er staat geen termijn voor, maar op een vraag hierover van beleggers bleek dat er gedacht moet worden aan een termijn die vergelijkbaar is met de termijn van het ook vandaag weer veelgeprezen Sustainable Living Plan: 10 jaar.
 

Volgens topman Polman is het niet per se noodzakelijk deze groei via overnames te realiseren. Autonome, organische groei heeft zijn voorkeur.

Er zijn nog zeer veel witte vlekken op de wereldkaart voor Unileverproducten, benadrukte hij. Zo werd in het afgelopen jaar schoonmaakmiddel Cif in China op de markt gebracht, shampoomerk Clear debuteerde in de VS en de schoonmaakmiddelen van Domestos kwamen in Argentinië, Pakistan en Sri Lanka in de schappen.

De prefs
Bij alle tevredenheid onder beleggers over de resultaten van Unilever is er nog altijd de
onevenwichtige verdeling van het stemrecht door certificering van de aandelen.

Een eerste stap op weg naar beëindiging van die praktijk is de terugkoop van eerder uitgegeven preferente aandelen.

Unilever heeft al de nodige moeite gedaan die terug te kopen, die deze situatie in stand houden. De 4% cumprefs werden ingetrokken en het pakket van Aegon teruggekocht.

Helaas is het nog niet gelukt ook de andere houders van preferente aandelen, ASR en ING, over de streep te trekken. Financieel topman Jean Marc Huët verzekerde via de satelliet dat er nog altijd gewerkt wordt om aan deze ongewenste situatie een einde te maken. 

MEER UNILEVER:

26 april 2012

2 februari 2012

3 november 2011

 4 augustus 2011

28 april 2011

15 april 2011

3 feruari 2011





Gerelateerde artikelen